logo-hooge_berkt6.png

ret 30

Geestelijke oefeningen: 30-dagen retraite

Een weg door de woestijn naar jezelf, de medemens en God

Een 30-daagse retraite is een veelvragende, maar ook veelgevende vorm van retraite, waarbij je jezelf waagt aan het Schriftverhaal en hieraan verandert.

Zij biedt een unieke mogelijkheid om de relatie met God, de ander en jezelf te verdiepen. Het is mede vanwege de duur een zeer intense wijze om ‘God te vinden in alles’ zoals Ignatius van Loyola voor ogen stond in de Geestelijke Oefeningen. In de vorm is het dan ook een ‘Ignatiaanse retraite.’ Tijdens de retraite wordt deze wijze van mediteren ‘het bidden met de Schrift’ grondig ingeoefend.

De retraite vindt in stilte plaats. Elke dag zal de retraitant 3 á 4 uur tijd uittrekken voor meditaties, waarover daarna een reflectie wordt geschreven. De reflecties komen aan de orde tijdens de dagelijkse gesprekken met je geestelijk begeleider. De geestelijk begeleider reikt dan nieuwe Schriftteksten ter meditatie aan, op basis van je innerlijke bewegingen. Het onderscheiden van deze bewegingen is een belangrijk onderdeel van het proces. Juist vanwege dit onderscheiden biedt de 30-daagse een stevige fundament op grond waarvan belangrijke levenskeuzes kunnen worden gemaakt. De retraitant volgt in grote lijnen de fases die terug te vinden zijn in de Geestelijke Oefeningen: uitzuivering, het volgen van de weg van Jezus, de weg van het lijden en de weg van de liefde. Zo kan je een geloofsweg gaan. De overige uren zijn verwerkingstijd; in de omgeving kan veel gefietst en gewandeld worden. Je neemt in stilte deel aan de gezamenlijke maaltijden en gebedsvieringen.

 

In de loop van de 30-daagse vindt 2 maal een tussenevaluatie plaats. Aan het eind van retraite zal in een evaluatie worden teruggekeken op hoe de weg is gegaan, welke ervaringen daarin cruciaal waren, wat er aan inzicht en authenticiteit is gegroeid en wat dat betekent voor de geloofsweg. Er wordt stilgestaan bij hoe je dit alles op kan nemen in je persoonlijk leven en in het werk in de gemeente of parochie.

Data                                              in overleg
Kosten:                                         € 53,00 per dag (inclusief verblijf)
Begeleiding en contactpersoon:   Drs. Tineke Renkema, geestelijk begeleidster,
                                                     psychotherapeute, docente bibliodrama

Voor meer informatie en opgave bel 0497 551720 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ons.

Deze retraite is geaccrediteerd door de PKN voor predikanten en kerkelijke werkers. In het kader van de PE wordt er een bewijs van deelname afgegeven.
Aantal studiepunten: 2,5