logo-hooge_berkt3.png

biblio1

Themaweek ‘Midden in het Leven’

Midden in het leven was ik van het rechte pad geraakt. Toen ik mij hervond, stond ik in een donker bos
(Dante, Begin van de Goddelijke Komedie. vert. Jacques Janssen)

maandag 14 oktober 20.00 uur tot zondag 20 oktober 13.00 uur 2019

Midden in het leven ontkom je niet aan verdwalen. Dante had een gids, Vergilius. Die bracht hem via hel en louteringsberg naar het paradijs waar zijn geliefde Beatrice hem opwacht en tot voor God brengt. In het midden van ons leven kan het soms goed zijn om een pas op de plaats te maken, en in een stille omgeving nagaan hoe je levenspad verdergaat.

De Gemeenschap De Hooge Berkt biedt de mogelijkheid van een themaweek ‘Midden in het Leven’. De week is gebaseerd op de vijf leefregels van de gemeenschap.

1 Word wie je bent
2 Broederschap, wees er niet bang voor
3 Ga je weg
4 Ontdek je verantwoordelijkheid
5 Waag het (Gods) verbond te sluiten

Elke dag staat in het teken van een leefregel, met verdieping via kunstzinnige activiteiten, bibliodrama, stille tijd, en ‘mens en samenleving’, gevolgd door een film over het thema. In de avond is er gelegenheid tot uitwisseling.

Filmoverzicht Middenweek

Dinsdag 1 Word wie je bent


Ida Pawel Pawliskowski 2013 (80 minuten)

Polen, 1962. Net voor ze haar geloften aflegt, verlaat een jong weesmeisje, op aandringen van moeder-overste, het klooster waar ze is opgevoed. Ze moet onderzoeken wat er met haar familie gebeurd is tijdens de bezetting van de nazi's. Ze wordt geholpen door haar tante, rechter en cynisch-communiste, een communistische rechter en haar enigste familielid die nog in leven is.

Woensdag 2 Broederschap, wees er niet bang voor


Human Yann Arthus-Bertrand 2016 (documentaire) (deel van 190 minuten)

Wat maakt ons menselijk? Om het antwoord hier op de te vinden besteedde Bertrand drie jaar aan het verzamelen van (real-life) emotionele verhalen van meer dan 2000 vrouwen en mannen uit 60 verschillende landen, waarin thema’s als liefde, oorlog, homoseksualiteit, vergevingsgezindheid, familie, leven na de dood, geluk, immigratie en de zin van het leven centraal staan. Een indrukwekkende kijk op de hedendaagse samenleving afgewisseld met prachtige beelden van onze planeet.

Donderdag 3 Ga je weg


La Tête Haute Emmanuelle Bercot 2015 (114 minuten)

Malony, een tiener met een moeizaam verleden, werkt zich keer op keer in de problemen. Omdat zijn (bipolaire) moeder niet in staat is voor hem te zorgen, komt hij onder toezicht te staan van kinderrechter Florence, en maatschappelijk werker Yann. Zij doen hun uiterste best om de jongen op het rechte pad te houden en hem mee te laten draaien in de maatschappij. Wanneer Malony naar een streng internaat wordt gestuurd, ontmoet hij Tess. Zij leert hem om niet op te geven en altijd de hoop op een beter leven te blijven behouden.

Vrijdag 4 Ontdek je verantwoordelijkheid


Tous les soleils Philippe Claudel 2011 (87 minuten)

De Italiaanse alleenstaande vader Alessandro woont al tijden in Frankrijk. Hij doceert barok muziek en deelt zijn huis met zijn gekke, anarchistische broer en zijn puberdochter Irina. Het voelt echter alsof hij twee tieners moet opvoeden. Wanneer zijn dochter voor het eerste verliefd wordt, komt Alessandro’s leven op zijn kop staan.

Zaterdag 5 Waag het (Gods) verbond te sluiten


Paterson Jim Jarmusch 2016 (113 minuten)

Paterson is een buschauffeur uit het gelijknamig stadje Paterson in New Jersey. Hij leeft een eenvoudig geroutineerd leven. Terwijl hij zijn dagelijkse route rijdt, observeert hij de stad via zijn voorruit en luistert hij mee met de gesprekken rondom hem. Hij houdt zich bezig met poëzie en schrijft gedichten, aangemoedigd door zijn vrouw Laura, die een heel ander leven leeft, met elke dag nieuwe dromen of andere projecten.

De dagorde:

Dagorde Themaweek ‘Midden in het Leven (dinsdag – zaterdag)


7.45 ontbijt in stilte
8.30 ochtenddienst, aansluitend inleiding op de leefregel
verwerkingstijd
10.15 koffie
Aansluitend: Verdieping (per dag via een andere ‘ingang’)
12.30 middagdienst
aansluitend lunch
13.30 reflectie op eigen wijze
15.00 film
18.00 diner
19.15 avonddienst
20.00 nagesprek
21.30 stille tijd

 

Data & Tijden: maandag 14 oktober 20.00 uur tot zondag 20 oktober 13.00 uur 2019
Kosten:                   € 350,-
Begeleiding: Jan Renkema, hij is ook voor vragen bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.