Olifantenpaadjes
Bijna een jaar geleden zijn wij, Lieneke en Thomas, als millennials komen wonen op de Hooge Berkt. Hier samenleven betekent elkaar steeds opzoeken, steeds weer het gesprek, en daarmee de relatie, aangaan. Samenleven schuurt, en dat zal het ook altijd doen. Dus waarom zou je hiervoor kiezen? Een vraag die we vaak nog te horen krijgen, en ook eentje die onszelf bezighoudt. Waarom gemeenschap? Waarom deze gemeenschap? Waarom in deze periode van ons leven? Dertigers, nu net getrouwd.
Ik zou daar vast veel over kunnen schrijven. In plaats daarvan leek het me leuk om een korte column bij te gaan houden. Het zijn korte momenten, gedachten, en verhalen van mijn ervaringen tot nu toe. Ik noem het olifantenpaadjes, of desire lines in het Engels. Zelf hou ik van dat soort paadjes, van het allemaal net even anders doen. Er schuilt ook iets van pionieren in, van uitproberen, experimenteren. Van uitgebreide plannen maken die steevast op iets heel anders uitlopen. En er zit een stukje onverwachts in, je laten verrassen door de ander en door het leven.
In plaats van vooraf een lijn te bepalen volg ik een gedachte of inzicht, of een gesprek, of ik zie iets moois of aparts, en dat schrijft zich dan uit. Hier volgt de eerste.
Lieneke
1. Rondleiding in eigen huis
De huisgenoten zijn de oudste groep van de gemeenschap. Ze hebben minder taken, maar spelen nog wel een grote rol in het samen leven: ze schuiven aan bij de vieringen en maaltijden, en zorgen daarmee dat het leven van de gemeenschap dagelijks gedragen wordt. Op onze open dag van ons nieuwe huisje schuifelen ze de trap op, en leiden ons vervolgens in ons eigen huis rond: in die kamer heb ik nog gewoond met die en die, daar was toen een trap naar beneden naar de huiskamer, die muur is nieuw, dat was een balkon waar die en die toen nog van af was gevallen. Het appartement zit vol verhalen.
De lange geschiedenis van de gemeenschap geeft vertrouwen in de toekomst, vooral omdat het geen vanzelfsprekende weg is geweest. Er schuilt ook een gevaar in. Zoveel mensen kennen elkaar al tientallen jaren, en doen alles al zolang op dezelfde manier. Vaak zijn het beproefde manieren, waar over na is gedacht, en wat in de loop van de jaren steeds opnieuw verbetert is. Vaak is het ook gewoonte, traditie – soms waardevol, en soms niet. Ruimte voor nieuwe dingen leeft er, maar waar schuilt die ruimte precies? Waar betekent snoeien groei, en waar betekent snoeien verlies van iets goeds? Wanneer geven nieuwe initiatieven energie, en wanneer zuigen ze aan een draagkracht die al gespannen is?
Daar komen we zo samen dus wel uit, als we de huisgenoten moeten geloven. Verandering is zo oud als de gemeenschap zelf, want met elke gast, vriend, en lid komt er weer een nieuw kleurtje bij. Daar komt nu die van ons bij: we hebben gekozen om de grootste muur in onze huiskamer helder geel te verven, dus we zijn benieuwd naar het resultaat van deze mix!
Lieneke, 19 september 2024
Hier vind je de pagina van deze nieuwe rubriek.