Gedachteniskapel Ben Leferink

Deel deze pagina

Antoinette Zoontjens, lid van onze gemeenschap, bezocht op 2e pinksterdag de expositie “Feniks, uit de as herrezen, van afval naar kunst” georganiseerd door Stichting Vaart in Valkenswaard.

Zij schrijft over haar bezoek aan de tentoonstelling het volgende:

Het onderwerp van de tentoonstelling: “Van afval naar kunst” sprak mij in het kader van onze inzet als Groene gemeenschap uiteraard aan.  Maar… ik werd vooral verrast door een heel bijzonder herdenkingsplekje voor Ben Leferink (1946-2020) die men op deze tentoonstelling voor hem gemaakt had.

Ben Leferink, die tot zijn overlijden lid was van onze gemeenschap, was ook actief betrokken bij Stichting Vaart. Hij deed zelf ook altijd als kunstenaar mee aan de exposities die door Stichting Vaart georganiseerd werden en richtte dan zijn eigen tuin in als expositieruimte met eigen werk en gedichten. 

Ben had veel kruisbeelden verzameld en met deze kruisbeelden is ter nagedachtenis aan Ben door de andere kunstenaars een herdenkingskapel ingericht. Ben zou blij verrast zijn geweest bij met dit eerbetoon dat zo helemaal in zijn stijl is opgepakt.  

De rondleiding door Ad Baltussen, eigenaar van het terrein waar de tentoonstelling plaatsvond was hartverwarmend.  De tentoonstelling gaf mij inspiratie voor onze eigen tuin in relatie met ons verlangen om een groene gemeenschap te zijn.

Antoinette

Expositie Feniks

18 Kunstenaars uit de groep van de Valkenswaardse kunstenaars exposeerden  met werk gemaakt van afvalmateriaal. Website Stichting Vaart

Feniks 

Het idee om uit afval schoonheid te scheppen was het onderliggende idee bij het thema: “Feniks uit de as herrezen”. Veel kunstenaars hebben zich laten inspireren door deze positieve instelling en hebben op vele manieren laten zien dat kunst en schoonheid bijna letterlijk voor het oprapen liggen. 

Als je het maar ziet…

VA lkenswaard ART

Stichting VAART stelt zich ten doel het kunstklimaat in Valkenswaard voor beeldend kunstenaars te verbeteren.  De stichting wil opkomen voor de belangen van: schilders, beeldhouwers, edelsmeden, keramisten, fotografen, glaskunstenaars etc. Met name door het initiëren van activiteiten, het ondersteunen en begeleiden van initiatieven in het algemeen en van individuele kunstenaars. Ook het leggen en versterken van onderlinge contacten is een doel. Tevens wil het de kunstenaars en de kunstliefhebbers met elkaar in contact brengen.

Ben Leferink bij het kunstwerk dat hij maakte voor onze gemeenschap

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.