Op bezoek in Klooster Nieuw Sion

Deel deze pagina

Nieuwe wegen
In veel (katholieke) geloofsgemeenschappen zoeken mensen naar nieuwe wegen. Om van waarde te zijn voor de ander, om spiritualiteit vorm te geven, en anderen zich verbonden te laten voelen met de gemeenschap. Dit vraagt veel creativiteit van parochies, leefgemeenschappen en andere organisaties. Hoe kun je een vitale gemeenschap blijven of worden? Hoe kun je mensen ruimte bieden om Gods liefde te ervaren? Het is een zoektocht die vraagt om experimenteren en innoveren. Vanuit haar eigen missie en visie vindt Porticus het belangrijk dat dit gebeurt en met Space for Grace wil zij deze zoektocht ondersteunen.

In de afgelopen drie jaar waren er een dertigtal groepen die aan vitalisering hebben gewerkt met ondersteuning van Space for Grace.

Ontmoetingsdag
Vrijdag 17 juni organiseerde Space for Grace een uitwisselingsdag voor (kerk-)vernieuwers, geïnteresseerden, en oud-deelnemers aan het programma van Space for Grace.

Net als andere geloof- en leefgemeenschappen waren wij als Gemeenschap De Hooge Berkt voor deze bijeenkomst uitgenodigd. Twee van onze leden, Jules en Hans van Dijk, reisden af naar Diepenveen en bezochten deze dag die gehouden werd in het prachtige klooster Nieuw Sion, een oud klooster met een nieuwe bestemming.

Tijdens de bijeenkomst op Nieuw Sion werd stilgestaan bij die initiatieven die kansrijk zijn maar ook de mislukkingen werden genoemd. Duidelijk werd dat het tijd kost om succesvol te vitaliseren. Het was een prima dag om te netwerken en ervaringen uit te wisselen.

Opvallend was dat wij denken dat Gemeenschap De Hooge Berkt met haar 55 jarig bestaan wel bij iedereen bekend zal zijn, maar dat was dus niet zo. Slecht een enkeling had wel eens wat van De Hooge Berkt gehoord. Daar is dus nog werk te doen als we meer mensen willen bereiken en bekend willen maken met De Hooge Berkt als leefgemeenschap

Aan het einde van de dag keek theoloog en lekendominicaan Eric Borgman op deze Publieksdag terug met de opmerking: “Dit is de kerk van nu! En dat is een zooitje! Laat achter je de nostalgie en keer je tot: dit is het, en het is niet anders.”

Een andere mooie uitspraak deze dag was: ”We doen het niet omdat het moet, maar omdat het ons vreugde geeft.”

Broeder Joost Jansen van de abdij van Berne schreef een mooie terugblik op de dag.

Lees hier de terugblik van Broeder Joost.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.