Spiritualiteit in verandering

Deel deze pagina

Op 13 februari 2021 overleed in Budapest pater Franz Jalics, s.J., na lang en bewogen leven. Nadat hij uit Argentinië naar Duitsland terugkeerde, begon hij in 1978 met het geven van Contemplatieve Oefeningen: meditatie en contemplatie voor ons, mensen van deze tijd.

p. Franz Jalics en de Contemplatieve Oefeningen

Pater Franz Jalics (* 16.11.1927 + 13.02.2021) maakte de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola toegankelijk voor moderne mensen van de tijd waarin wij nu leven. Zijn grootse verdienste is de eenvoudige, maar wel diepgaande manier van bidden en leven die hem zo kenmerkt. De volgende uitspraak is kenmerkend en bijna een samenvatting van wat hem voor ogen stond: “In het hiernamaals denken wij niet meer na over God en hoeven wij ook niets meer voor Hem te doen; wij zullen Hem zien zoals Hij is”. Het is de echo van de laatste beschouwing van de Vierde Week van de Geestelijke Oefeningen, namelijk de beschouwing om tot liefde te komen. Hierin vraagt de retraitant: “Geef, Heer, dat ik U mag liefhebben, die genade is mij genoeg!” (GO 234). Deze liefde straalde p. Franz uit naar allen die hij ontmoette.

En dit is de uitnodiging van de Contemplatieve Oefeningen: verblijf met heel je zijn in deze eenvoud, in dit enkelvoudig-zijn voor het aanschijn van de Enige, in tegenwoordigheid van Jezus de Zoon. Blijf schouwen naar en in God; laat je aankijken en zie wat in jou leeft. Breng alles aan het licht. Wil er gewoon zijn, in de waarneming van wat is, nu, hier en in wat is geweest.

Boeken van Franz Jalics in het Nederlands:

  • Contemplatieve Oefeningen en inleiding in het Jezusgebed
  • De Contemplatieve weg
  • Jezus Christus als Gids. Geestelijke begeleiding in het Evangelie
  • Snippers van Licht
  • Samen groeien in geloof (vertaling in eigen beheer)
  • Website: www.haus-gries.de en de film: The two Popes

Hoe is de gemeenschap op het spoor van de Contemplatieve Oefeningen gekomen?

In 2006 deden Tineke Renkema, Lineke van der Loo en ik, Hinneni Peltenburg, de Opleiding tot Retraitebegeleider in de Oude Abdij te Drongen (B) bij de Jezuïeten. Daar spraken p. Bart van Emmerik en p. Pieter Paul Lembrechts op een keer van hun retraite die zij deden in Haus Gries in Duitsland. Het was een hele stille retraite geweest van tien dagen in een heel groot retraitehuis, ergens in Duitsland, begreep ik. Iets in hun verhaal maakte dat ik zo’n retraite in volledige stilte ook mee wilde maken. Op weg dus, naar Haus Gries te Wilhelmsthal diep in Duitsland naar het oosten. Inderdaad een groot retraitehuis, met plaats voor twintig retraitanten en een permanente staf en wisselende leefgroep en stilte, tastbare aanwezige stilte. Onvoorstelbare stilte overal: in de bossen, om het huis, in het huis, tijdens het half uurtje ‘corvee’ en vooral in de kapel tijdens de vele meditatie-uren. De Enige tastbaar aanwezig in de eucharistie, tijdens de deel-ronden na een dag van meditaties, tijdens de persoonlijke begeleiding…. 
Na mijn thuiskomst werd op haar beurt Lilla geraakt door mijn verhaal en zo kwam het dat zij haar weg vond naar Haus Gries.
Haus Gries is een plaats van de mogelijke ontmoeting met de Enige in de stilte, in jezelf, in en voor degenen met wie je op dat ogenblik er bent.

Het jaar erop hoorde ik dat de Contemplatieve Oefeningen ook in Nederland waren te volgen, verzorgd en geleid door Theresia de Meijer, met assistentie van een of twee personen. Theresia is zelf lange jaren in de leer is geweest bij p. Jalics. Zij werd door hem gevraagd om de Contemplatieve Oefeningen in Nederland te beginnen.

Nu is ook Lilla, na geregeld en systematisch zichzelf te hebben ondergedompeld in de Contemplatieve Oefeningen, in de Gemeenschap de Hooge Berkt begonnen deze indringende vorm van bezinning, stilte, gebed en meditatie aan te bieden, zoals iedere retraitebegeleider dit persoonlijk vorm geeft. Ook in onze gemeenschap is het mogelijk om de Contemplatieve Oefeningen te volgen.

Zie voor het aanbod op deze website bij Retraite & Bezinning:

Hinneni Peltenburg

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.