Van kippenschuur naar iglo: gemeenschap De Hooge Berkt gaat verduurzamen én vernieuwen
BERGEIJK – Gemeenschap De Hooge Berkt gaat de kapel verbouwen. Enerzijds om te verduurzamen, anderzijds om een moderne uitstraling te creëren. ‘Pour l’amour de Dieu’, het kleine bedrijf dat wordt gerund door vrijwilligers, heeft hiervoor een tijd moeten sparen.
Aan de rand van dorpskern ’t Hof, recht tegenover de plek waar over een poosje de nieuwe woonwijk ‘Hooge Berkt’ zal verrijzen, ligt het vredige terrein van de gelijknamige geloofsgemeenschap.
Penningmeester Theo van Bakel heeft zijn werkkleding nog aan als hij aan komt wandelen; hij is samen met een gast bezig in de tuin. Trots laat hij de boorgaten voor de toekomstige warmtepomp van de kapel zien.
In de huiskamer, waar de zon door de hoge ramen naar binnen schijnt, wacht Joke van der Neut met een kop koffie. Van der Neut is predikant en besloot zes jaar geleden in de Bergeijkse gemeenschap te gaan wonen.
Die bestaat dit jaar 58 jaar en is daarmee de oudste van Nederland. De kapel is al eens eerder grondig verbouwd, toen de oorspronkelijke kippenschuur tot kerkgebouw werd omgetoverd. ,,Nu wordt het een iglo”, vertelt Van Bakel lachend. Zo goed zal de kapel geïsoleerd worden.
Aangesloten zijn bij een kerk hóéft niet
De christelijke gemeenschap wordt steeds kleiner. ,,We zijn steeds meer een seniorengemeenschap”, vertelt Van der Neut. Met momenteel 25 bewoners op de locatie, 25 leden in het dorp én 25 leden door heel Nederland en Vlaanderen, en een hoge gemiddelde leeftijd, wordt de draagkracht kleiner.
,,Het is zoeken naar een nieuwe balans”, zegt Van Bakel. Naar jonge, frisse mensen die binnenlopen. ,,En niet omdat we zelf niet meer de geest hebben, maar de gemeenschap moet in de toekomst ook voort kunnen bestaan.”
Het christelijke aspect schrikt soms af, weet de penningmeester. Maar dat is ten onrechte. Zo zijn er bijvoorbeeld drie verschillende ‘kerken’ aangesloten én is geloven in God geen voorwaarde. ,,‘Ik ben niet gelovig’ klinkt vaak heel naar, maar iedereen gelooft wel in iets”, zegt Van Bakel.
,,De kracht is dat we juist, ondanks alle verschillen, elkaar uiteindelijk vinden”, vult Van der Neut aan. Het christelijke fundament ‘je bent geliefd zoals je bent’ speelt de grootste rol, vindt zij.
Geen yoga retraite op Mallorca, maar naar De Hooge Berkt
Ook gasten zijn welkom op De Hooge Berkt. Zij komen daar vaak terecht ‘omdat ze op zoek zijn of in nood’. Vraagstukken waar iedereen mee worstelt, zoals stress, relaties en het gezin, kunnen in de rust overwogen worden.
,,Dus er zijn mensen die in plaats van een yogaretraite op Mallorca naar de Hooge Berkt komen”, zegt Van Bakel. Daar zijn verschillende arrangementen te boeken, onder begeleiding van iemand uit de gemeenschap.
Verder draait de gemeenschap op de inzet van eigen leden en een kring van aangesloten vrienden. Van het geld dat De Hooge Berkt kon sparen gaan de bewoners nu de ‘blitse’ kapel bouwen.
De grote ruimte, waarin momenteel nog vijfhonderd gasten passen, wordt opgedeeld in meerdere ruimtes, vertelt Van der Neut. Zo kan ook de ontmoetingsruimte daar gevestigd worden. Met witte muren, veel licht en kleurrijke ramen krijgt de nu nog houten kapel een volledig andere uitstraling.
Eigenlijk zouden de werkzaamheden al begonnen zijn, maar door de aanwezigheid van een aantal vleermuizen in de spouwmuur is het project vertraagd. ,,Tot grote teleurstelling van de bewoners”, zegt Van der Neut.
De plannen zijn immers gezamenlijk gevormd en bewoners hadden zich er erg op verheugd. Nu beginnen de werkzaamheden eind april. En dan hopen we in oktober klaar te zijn”, aldus Van Bakel.
Eindhovens Dagblad 10-2-2025
Pam Ketelaars