5 jaar Groene Gemeenschap

Deel deze pagina

Op 22 april 2017 werden we als gemeenschap lid van de Groene Kerken.

We beschouwen deze dag als de geboortedag van onze identiteit als Groene Gemeenschap. Dit jaar vieren we ons eerste lustrum als Groene Gemeenschap.

Om dit feit te vieren en bekendheid te geven aan de Hooge Berkt als Groene Gemeenschap is er een kaartje gemaakt voor het kaartenrek in de hal van de Lavra dat gasten en geïnteresseerden kunnen meenemen.

Wanneer we terugkijken op de afgelopen 5 jaar dan hebben we best wat stappen gezet richting verduurzamen. Gemeenschap breed laten we ons in onze keuzes steeds meer leiden door duurzame overwegingen, of het nu gaat om het gebruik van materialen, aanschaf van apparatuur, bemesting in de tuin, schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen, afvalscheiding of het dagelijks voedsel. We maken bewust gebruik van onze zonnepanelen door vooral tijdens de zonuren bv de wasmachines te draaien. We zijn overgegaan naar een leverancier van groene energie en er is gezocht naar een milieubewuste bank.

We beseffen dat een ‘Groene Gemeenschap’ willen zijn een proces is van voortdurend leren en implementeren. Een proces dat nooit af is en een spirituele basis nodig heeft om de betrokkenheid te gronden. Daarom zijn we ook steeds op zoek naar een ecologische spiritualiteit die ons handelen en keuzes draagt. In 2019 hebben we ons door de encycliek ‘Laudato Si’ van paus Franciscus laten inspireren en in 2020 door Thomas Berry, Profeet van de aarde, verwoord in het boekje van Michiel van Doorn. In 2021 deden we dat door het bestuderen van de natuurmystiek van Thomas Merton in tijdens de online mystieke week van het Titus Brandsma instituut.  

Speerpunten voor 2022 zijn o.a. het optimaliseren van de waterhuishouding en het rapen van zwerfafval in de omgeving en b.v. het meedoen aan de landelijke opschoondag.

Zie verder hier.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.