Bouwen aan een toekomst

Deel deze pagina

Zo’n drie jaar geleden zijn we als gemeenschap het avontuur aangegaan om na te denken over de vraag hoe we als gemeenschap ook in de toekomst een plaats van gebed, samenleven en gastvrijheid  kunnen zijn. Een van de dingen die we besloten hebben is om onze huidige kapel te verbouwen tot een multifunctionele ruimte waarin kapel, huiskamer en gespreksruimtes in hetzelfde gebouw een plaats krijgen. Het zal niet alleen moderner, lichter en kleurrijker zijn, maar ook energiezuiniger.

Een architect heeft een eerste plan bedacht, dat is verder uitgewerkt, de kleuren zijn gekozen en het bouwbedrijf staat in de startblokken. We zijn er klaar voor. Het wachten is op groen licht om in oktober met de bouw te mogen beginnen. Dat krijgen we als er geen broedende vleermuizen gevonden worden onder de dakpannen van de huidige kapel. Er is in de zomermaanden al een paar keer gecontroleerd en omdat er toen geen vleermuizen gezien zijn is er goede hoop dat ook ze bij de laatste nachtelijke controle in september niet gespot zullen worden. Wanneer we kunnen starten zal de verbouwing ongeveer een half jaar duren en kunnen we mogelijk rond Pasen ons nieuwe gebouw in gebruik gaan nemen.

Met enige regelmaat wordt er op de driewekelijkse ontmoetingsavond van de gemeenschap, verslag gedaan van de stand van zaken. 

Verslag van de kleurencommissie
Tijdens de ontmoetingsavond van 13 juli jl. bracht de kleurencommissie verslag uit van haar werkzaamheden. Walle loodste de aanwezigen met monsters en impressies van kleuren en materialen door de gemaakte keuzen voor de renovatie van de Kapel. De reacties waren enthousiast en met alle materialen op het moodboard werd de aanstaande verbouwing voor iedereen weer een beetje meer concreet.

Voorafgaand aan het verslag van de kleurencommissie bracht Theo ons in herinnering hoe we tot de keuze gekomen zijn om een belangrijk deel van ons spaargeld in deze verbouwing te stoppen. Hieronder in een vogelvlucht de weg die met elkaar gegaan zijn.

Hoe zat het ook al weer?
We komen uit een periode waarin we constateerden dat we in ademnood zaten, kijkend naar de toekomst van de gemeenschap. De begrippen Ademnood, Ademruimte en Aanwakkeren leidde tot de  start van de Toekomstgroep. De resultaten van de Toekomstgroep leidden naar het  intensieve traject van de Doortocht. Hieruit rolden 32 besluiten en een nieuwe organisatie. Een kleiner bestuur met coördinatoren en maatjes in de drie belangrijkste gebieden Samenleven, Samen bidden en Gastvrijheid als de drie kernwaarden en tevens de parels van onze gemeenschap. De platte organisatie heeft als doel het leven van onderaf te stimuleren en te organiseren.

Parallel hieraan leidde de energiecrisis tot een grondig onderzoek over energiebesparing. Hieruit  kwam onder meer het advies om een iglo te bouwen en de algemene functies en wonen te scheiden en vooral slimmer te gaan combineren in de kapel. Verrassend genoeg bleek de kapel, die voor het laatst in 1993 was opgeknapt, energetisch geschikt om te verbouwen tot een multifunctioneel gebouw. Hooge Berkt 16, met woning en ontmoetingsruimte kan hierna worden omgebouwd tot drie appartementen met twee gastenverblijven.

Met de renovatie van de kapel kunnen we onze drie kernwaarden combineren: Samen bidden, Samenleven en Gastvrijheid in een gebouw.  Daarmee maken we onze missie voor iedereen zichtbaar in een multifunctioneel gebouw, duurzaam en eigentijds. De investering van een groot deel van ons spaargeld is daarmee zeker de moeite waard en een verantwoorde keuze.   

In deze inspirerende en hoopgevende periode maken we ons klaar voor de toekomst!

Theo en Joke
Lees ook het voorgaande artikel hier.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen.